Tidenes vinter i Hemsedal

Da 2022-2023-sesongen ble avsluttet den siste helgen i april, kan hele Hemsedal se tilbake på en rekordvinter.

– Dette er den beste vintersesongen vi har hatt på 100 år snømessig, sier Richard Taraldsen, daglig leder i Destinasjon Hemsedal.

De siste 100 årene har det aldri vært så mye snø så tidlig i en vintersesong i Hemsedal. Som en erfaren vinterdestinasjon, er alle i Hemsedal vant til at det er uforutsigbart når sesongen slår til for fullt. Som regel har de åpnet deler av alpinanlegget og kjørt langrennsspor til jul. I fjor kunne de åpne sesongen allerede den første helgen i desember og hadde full åpning av alpinanlegget 2. desember.

Richard Taraldsen, daglig leder i Destinasjon Hemsedal.

Besøksrekord for destinasjonen

– Samtidig har det vært historisk lav krone og dårlige snøforhold andre steder i Europa. Dette har ført til besøksrekorder for destinasjonen og de fleste bedrifter har levert rekordtall. Ingen her i Hemsedal kan huske en så bra vinter, sier Richard.

På langfredag i påsken meldte Skistar Hemsedal om den best besøkte dagen noensinne. Da var hele 9000 personer innom skianlegget.

Det er ikke bare turister fra Norge som finner veien til de «skandinaviske alpene» i Hemsedal. Svensker og dansker pleier gjerne å komme, men i år har hemsedølene også fått besøk av et stort antall briter, nederlendere og tyskere.

– Hemsedal har 7500 kommersielle utleiesenger og 3300 private hytter. Snittbelegget på utleiesengene på en rekordsesong som dette er på ca. 88 prosent, noe vi tviler på at veldig mange andre kan vise til. Av kommersielle gjestedøgn så kommer ca. 80 prosent fra andre land enn Norge, sier han.

Foto: NYG

Foto: NYG

Store investeringer

Å drive med vinterturisme i en tid hvor man merker klimaendringene, kan være usikkert. Skisenteret i Hemsedal investerer derfor tungt i et nytt snøkanonanlegg for å møte disse utfordringene. Det vil blant annet si bedre vannkapasitet og høyere trykkapasitet, slik at de kan produsere mer snø.

– Skistar skal bygge en seksseters ekspressheis med kuppel på, som beskytter mot vær og vind. Den skal stå ferdig til sesongstart i 2023 og har en kapasitet på 3000 personer i timen. Skistar legger store investeringer i anlegget i Hemsedal. Jeg vil si at vi er den destinasjonen i Skandinavia med best forutsetninger for å drive med levedyktig vinteraktivitet, samtidig som man også drar nytte av de investeringene som gjøres i anlegget, eksempelvis til sykkelløyper eller andre aktiviteter gjennom året, sier Richard.

Det bygges også en tilbringerheis fra sentrum og opp til Vister, slik at det blir mulighet for ski-in og ski-out fra Vister. Perfekt for deg som vil hoppe rett i skistøvlene etter en deilig frokost.

Illustrasjon: SkiStar (lagt til grafikk som viser Vister sin plassering)

Magisk på sommeren

I tillegg til å gjøre mye for å utvikle vinteraktivitetstilbudet, legges det også betydelige investeringer i å gjøre Hemsedal til en enda mer attraktiv helårsdestinasjon. Et sted for både makspuls og hvilepuls, året rundt. Sommerhalvåret i Hemsedal byr også på golf, fiske, klatrepark og ikke minst sykling.

– Vi har brukt 35 millioner kroner på å etablere sykkelløyper i Hemsedal. Noe av dette er ferdig, mens resten vil bli ferdig i 2024. Like ved Vister er Fyri Resort i ferd med å lage et aktivitetssenter, der det blant annet blir padelbaner og utleie av ski- og sykkelutstyr. Vi tror på å få til en differensiert aktivitet i naturen som aktive familier kan benytte seg av året rundt, sier Richard.

Mai er ofte en rolig periode i Hemsedal. Da smelter snøen og fjellene gjør seg klar for sommer.

– I juni blir det helt magisk i Hemsedal. Det er noe av det unike med oss som destinasjon, og det er ikke uten grunn at stedet kalles for de skandinaviske alper. Fjelltopografien vår er litt annerledes enn mange andre fjelldestinasjoner, og det er utallige forskjellige fotturer man kan gå på i fjellet. Hemsedals majestetiske fjell er et stort konkurransefortrinn for oss, sier Richard.

Foto: Kalle Hägglund